2019. december 26., csütörtök

A tíz legszebb borító 2010-2019.


Boldog Karácsonyt kívánok mindenkinek. Meg is hoztam a bejegyzés sorozat következő epizódját, ezúttal a tíz legszebb borítót fogom rangsorolni.

Arra gondoltam, hogy ezt is egy kicsit sajátosan fogom csinálni. Mivel két évvel ezelőtt is Karácsony környékén lett összerakva az akkori picinyke könyvespolcom, és idén is volt egy új polc az ajándékaim között, elgondolkoztam valamin. Pár napja Szandival pont nosztalgiáztunk is a régi könyvespolcainkon. Legelső állapotában még alig volt rajta néhány könyv, és több helyet foglaltak a plüssök rajta. Aztán egyre inkább gyarapodtak.

Vannak olyan könyvek, amelyek még a polcon csücsülnek olvasatlanul, mégis sokkal szebbnek tartom a borítójukat sok más, már olvasottnál. És mivel ez most úgyis egy „szépségverseny”, ahol a tartalom nem sokat számít, arra gondoltam, hogy nem csupán az elmúlt évtizedben olvasott példányok kerülnek csak a kalapba. Hanem a 2010-2019 között beszerzett regények mindegyike egyaránt, amelyek a polcom részét képezik. Jöjjön a lista:

10. Kerstin Gier – Rubinvörös

Megszerzés ideje: 2019. február 19.
Olvasás: Folyamatban

Egy aranyos borító egy aranyos történethez. Valahogy, amikor ránézek, mindig egy-egy rész jut eszembe a Magyar népmesékből. Habár ott sokszor az ördögöket és gonoszokat ábrázolták ilyen fekete árnyékos stílusban…

9. Leiner Laura – A Szent Johanna gimi 6.

Megszerzés ideje: 2019. november 15.
Olvasás: 2013.

Szigorúan a Cicerós kiadás. Ugye, megjelent a sorozat egy másik kiadónál egy teljesen új borítóval, de mivel én a régit olvastam, és abba szerettem bele, így a még jelenleg hiányzó darabokat is így szeretném beszerezni. Egyébként történet szempontjából az ötödik részt sokkal jobban szeretem (az 5-6. a két kedvenc), de ahogy végignézek a borítókon ez valahogy sokkal jobban megfog a másik hétnél. Az okát nem nagyon tudom…

8. Jamie McGuire – Gyönyörű pillanat

Megszerzés ideje: 2017. július 19.
Olvasás: 2017.

Ebben a sorozatban is van egy, ami kitűnik a többi közül. Persze, a többire sem mondanám, hogy csúnya, de emlékszem, hogy amikor ezt megláttam, mit sem sejtve akkor még arról, hogy egyáltalán milyen módon kapcsolódik a sorozathoz – vagyis hogy melyik szereplőkről szól -, a borítójáért voltam teljesen odáig egy jó darabig.

7. Kiera Cass – The Selection – A párválasztó

Megszerzés ideje: 2019. április 30.
Olvasás: -

A párválasztó sorozat az, amelyiknél elgondolkozom, hogy ha végre elolvasnám, és nem tetszene, akkor is megszabadulnék-e tőle. Mert annyira szépek külön-külön, együtt meg aztán végképp a borítók, hogy ennek egyértelműen a polcon a helye.

6. Catana Chetwynd – Szerelmes pillanatok

Megszerzés ideje: 2019. április 24.
Olvasás: 2019.

Kis kakukktojás – mert az mindig kell. Ez nem könyv, hanem képregény. Általában valamiért a képregények borítói nem vonzanak, attól függetlenül, hogy az utóbbi időben egyre több ilyet olvasok – és nem csak ilyen „bugyuta” fajtát, hanem rendes képregényt is. De ez nem csak történetben, de borítóban is annyira aranyos, hogy mindig mosolyt csal az arcomra.

5. Colleen Hoover – It ends with us – Velünk véget ér

Megszerzés ideje: 2019. április 29.
Olvasás: Folyamatban

Kicsit sajnálom, hogy a Könyvmolyképző Kiadó ráállt egy olyan borítósablonra, hogy nagy, nem túl szép betűtípussal rányomják az angol címet, és apró alig látható betűkkel a magyart is. Nagyon a képi világon nem dolgoznak, a legtöbb, ugyanúgy, mint a történetek nagy része is, egy kaptafa, és nem igazán szoktak tetszeni ezek a borító megoldások. De itt annyira jó összhangban van az egyébként általában számomra nem tetsző betűtípus színe a háttérrel és a csodaszép orchideákkal a háttérben, hogy beleszerettem.

4. Böszörményi Gyula – Szer’usz világ

Megszerzés ideje: 2019. április 24.
Olvasás: -

Böszörményi Gyula – Ambrózy báró esetei sorozata kétség kívül megkaphatja a legszebb borító jelzőt is a Könyvmolyképzőnél a talán legnépszerűbb sorozat mellett. Én mégis talán a legtöbbet vitatott borítót választottam ki a hét kötet közül. Idén tavasszal jelent meg a legújabb rész Szer’usz világ néven, és emlékszem mekkora balhét csaptak az emberek a „csúnya” borító miatt, ami egyébként a szerzőnek szívügye volt. Kifogásolták, hogy a többi gyönyörű borító mellett nem mutatna jól ez a kapafogú kislány – teljesen figyelmen kívül hagyva, hogy ez egy rendhagyó kötet, nem olyan, mint az előzőek, és hogy ennek a történetnek a főszereplője pont, hogy ez a „kapafogú kislány”. A nagy ellenszenv hatására a kiadó úgy döntött, új borítót tervez, de szerencsére, hogy a mi szívünk – akiknek tetszett az eredeti koncepció - se fájjon annyira, az előző tervek alapján készült borítóval is kiadták, limitált példányszámban „exklúziv gyűjtői kiadásként”. És én is tudtam rögtön, hogy nekem ezzel a borítóval kell, és nem a másikkal, amelyiknek így, hogy „megszépítették”, nem sok köze maradt a történethez…

3. R. Kelényi Angelika – Az ártatlan: A grófnő árnyékában

Megszerzés ideje: 2018. december 26.
Olvasás: Folyamatban

Ennek a könyvnek az a különlegessége, hogy a borító fedőlapján van egy ovális kivágás, mintha egy ablak lenne, és ahol látszik egy hölgy felső teste és fél arca. És ha kinyitjuk, akkor az első lapon teljes egészében is megtekinthetjük a képet. Már csak emiatt a kreatív megoldás miatt is megérdemli a dobogós helyet, de ehhez tartozik még egy egyszerű, letisztult szép külső is.

2. Lisa Kleypas – Nem múló varázs

Megszerzés ideje: -
Olvasás: 2018.

Amikor először szembejött velem a könyv, biztos vagyok benne, hogy elolvastam a fülszöveget, és úgy került fel a listámra. De később, amikor újra és újra megnéztem, mindig a borítója szúrt szemet, és a végén már nem is emlékeztem, miről szól, de tudtam, hogy nekem ez akkor is kell, mert annyira szép. Nem szoktam egyébként olvasás után az értékelésemben borítóra kitérni, de ennél azt is megtettem:
„Nem szoktam amúgy, de most muszáj itt a végén kitérnem rá, mert egyszerűen gyönyörű a borítója. És ahogy néztem az összes köteté nagyon tetszik, úgyhogy örülök, hogy sikerült lenyűgöznie, mert sajnálnám, ha nem akarnám megvenni, mert olyan mutatós lenne ez a sorozat a polcomon. Szóval, akarom! Most! Azonnal! Mindet!” – részlet a molyos értékelésemből.

1. Szabó Magda – Daloljanak itt angyalok

Megszerzés ideje: 2019. december 6.
Olvasás: -

És mi más lenne első helyen, ha nem ez a Karácsonyi csoda. Idén muszáj volt minél több embernek könyvet vennem ajándékba, hogy elérjem azt az összeghatárt, amelynél megvehetem magamnak. Úgy voltam vele, hogy ha lehet mind az Ady-kötetet, mind Szabó Magda művét be szeretném szerezni. De a borító szépsége és Szabó Magda írásaihoz mért szeretetből is ez volt a kettő közül a vágyottabb darab.

A sorozat további részei:
Top 10 könyv 2010-2019

Top 10 legutáltabb könyv 2010-2019
Top 10 könyvsorozat 2010-2019
Top 10 idézet 2010-2019

Szandi bejegyzései:

Top 10 könyv 2010-2019
Top 10 legutáltabb könyv 2010-2019
Top 10 könyvsorozat 2010-2019

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése