2019. december 28., szombat

Top 10 kedvenc műfaj - és műfajonként a kedvenc könyv 2010-2019


A könyveknél elég nehéz meghatározni egy konkrét műfajt, nem véletlenül van esetenként akár több tíz címke is ráaggatva egy-egy kötetre. A bejegyzés sorozatunk hetedik részében megpróbáltam rangsorba állítani a tíz kedvenc műfajomat, és kiragadni egy-egy adott műfajból a kedvenc könyvemet. De megeshet, hogy egy-egy regény egy másik műfajba is tökéletesen besorolható lenne, így itt nem lesz teljesen tiszta a kép, lesznek átfedések. De azért igyekeztem.

10. urban fantasy

Azt már említettem korábban, hogy a fantasyk nem teljesen az én világom. Bár a legnépszerűbb műfajnak mondható – legalábbis a moly adatbázisa szerint -, engem valahogy mégse kapott el ez a láz. Ellenben filmből elég sok fantasyt, urban fantasyt láttam már, de ez nem jelent semmit, mert filmekből teljesen más a beállítottságom, mint könyvek terén. Nem olvastam sem a Twilightot, A végzet ereklyéi vagy a többi árnyvadászos regényt, sem a Luxen-sorozatot, a Harry Pottert is éppen csak elkezdtem – bár ez utóbbi a kedvenceim közé tartozik. Ebből is látszik, hogy lehetnek kivételek, hiszen a Sötét erő trilógiát is szerettem. Viszont, mivel eléggé zöldfülű vagyok e téren, nem tudtam, hogy még a fantasyn belül is vannak alműfajok. Rájöttem, hogy azok, amiket én kevésbé kedvelek, azok a high fantasy regények, azok, amiket pedig elolvasok, és inkább nekem valók, az urban fantasy regények. A különbség közöttük, hogy az urban fantasy az a valós világban, valós környezetben játszódik, csak természetfeletti képességekkel felruházott szereplőkről szól.

Kedvenc urban fantasy regényem: J. K. Rowling Harry Potter és az azkabani fogoly
Olvasás: 2016.

9. klasszikus

Annak ellenére, hogy általában nehezen veszem magam rá a klasszikus olvasásra, nagyon sok olyan regény van a műfajban, amit el szeretnék olvasni – és szerencsére vannak olyanok is, amiket már olvastam, és egyáltalán nem bántam meg. Valaki pont a közelmúltban mondta nekem, hogy azért tűnhetnek a klasszikusok mumusnak, mert egyből mindenkinek a Háború és béke vagy valami hasonló „monstrum” jut róluk eszébe, pedig vannak közöttük tényleg igazi gyöngyszemek. Szóval ez egy kicsit átértékelte bennem a dolgot, és egyre jobban szeretnék hasonlót olvasni – minél hamarabb.

Kedvenc klasszikus regényem: Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg
Olvasás: 2018.

8. ifjúsági

Az utóbbi időben már egyáltalán nem tudok olyan szemmel nézni az ifjúsági regényekre, mint hajdanán. De mivel az elmúlt évtizedet nézem, nem maradhatott ki, hiszen évekig szinte csak ilyen könyveket olvastam. Felnőtt fejjel sajnos már egyáltalán nem tudok nagy rajongással viszonyulni hozzájuk, de néha megpróbálom úgy nézni, hogy ezek 12-16 éveseknek íródott, és ilyen viszonylatban nagyon gyűlölni sem tudom őket. Egyszerűen kinőttem belőlük. Mégis az elmúlt tíz évben olvasottak közül:

Kedvenc ifjúsági regényem: Jay Asher – Tizenhárom okom volt
Olvasás: 2014.

7. romantikus

Talán ez a lehető legtágabb műfaji meghatározás, ami csak létezik. Hiszen a könyvek háromnegyedére ráaggatható a romantikus címke is. De mivel az általam olvasott könyvek nagy része romantikus, így nem hagyhattam le a listáról. Egyébként, ha konkrétan meg kellene határoznom, hogy mi az, ami „szimplán csak romantikus” regény, nagyon más műfaji megkötés nélkül, csak ennyit mondanék: Danielle Steel, Amanda Quick és társai az élelmiszer boltok három-ötszáz forintos könyv sarkaiból. De ilyeneket pont nem olvasok, szóval az én kedvenc romantikus regényem olyan lesz, ami egy másik listán szereplő műfajba is besorolható lenne, de én csalok, ezért ide teszem.

Kedvenc romantikus regényem: Colleen Hoover: Maybe someday – Egy nap talán
Olvasás: 2019.

6. chick lit

Sokszor csodálkoztam rá erre a kifejezésre, amikor még nem tudtam, ezek pontosan milyen regények. Aztán rájöttem, hogy olvastam én már a műfajban, és kifejezetten szerettem, utána pedig már rendesen vadásztam az ilyen könyvekre – amikor elegem volt a túl sok drámából, és végre valami könnyű, nyál mentes, humoros olvasmányt akartam.

Kedvenc chick lit regényem: Meg Cabot – Locsifecsi királynő férjhez megy
Olvasás: 2012.

5. képregény

Tavaly kezdtem el valami képregény félét olvasni – bár azok csak ilyen „rajzocskák” voltak még csak, idén pedig már egyre jobban szemezgettem az igazi képregényekkel is, sőt, olvastam is néhányat. Elég hamar beelőzött sok másik műfajt, szeretnék egyre több képregénnyel megismerkedni. Lehet a végén majd rám is egy vagyont kell költeni, hogy egy jól megtermett gyűjteményem legyen majd.

Kedvenc képregényem: Sarah Andersen: Macskapásztor
Olvasás: 2019.

4. krimi

Tulajdonképpen bűnügyi sorozatokon és filmeken nőttem fel, szóval nem meglepő, hogy vonz a téma. Bár olvasni nem sokat olvastam egyelőre, de az a kevés könyv, amivel dolgom volt, tetszett, úgyhogy biztosan nem hagynám olvasatlanul, ha a birtokomba kerülne még néhány.

Kedvenc krimi regényem: Böszörményi Gyula: Beretva és tőr
Olvasás: 2018.

3. pszicho-thriller

Az ehhez a műfajhoz való vonzódásom, az előző mellékterméke. A Gyilkos elmék volt az egyik kedvenc sorozatom, annak ellenére, hogy talán abban voltak mindig a legbetegebb pszichopaták legmorbidabb történetei. Nagyon örülök is neki, hogy egyre népszerűbb és az utóbbi időben egyre több könyv jön ki a műfajban, szemezek jó néhány regénnyel, habár olvasni egyelőre ebből sem sikerült túl sokat.

Kedvenc pszicho-thrillerem: Dot Hutchison: Pillangók kertje
Olvasás: 2018-2019.

2. new adult

Ugye, miután elbúcsúztam az ifjúsági regényektől jöttek az életembe a new adult könyvek. És jelen pillanatban is ez az egyik műfaj, amit a legjobban kedvelek. Huszonkét éves vagyok, ezek a regények pedig pont korom béliekről szól, és romantikusak. Nagyon nincs is többre szükségem. Bár nagyon sok a klisés pocsék történet közte, úgyhogy sokszor megválogatom, mit veszek meg, vagy olvasok el, de szerencsére eddig a jó könyvek voltak többségben az olvasmánylistámon.

Kedvenc new adult regényem: Jamie McGuire: Veszedelmes sorscsapás
Olvasás: 2013.

1. (erotikus) történelmi romantikus

Már én is említettem, hogy erre én kitalálnék egy másik műfaji megnevezést, mert történelmi romantikusnak erős túlzás nevezni őket. Azért én is tudom, hogy mi számítana ténylegesen történelmi romantikusnak. Ezek, amiket én nagyon szeretek, és a legnagyobb kedvencem, inkább new adult regények egy múltbéli környezetbe – általában a 19-20. századi Angliába – helyezve. De már láttam mást is kiakadni azon, hogy történelmi romantikusnak vannak titulálva, pedig semmi olyan valós esemény nincs említve benne, ami történelmivé tenné. De ezt leszámítva, imádom a műfajt, és egy jó darabig még biztosan ez lesz a kedvencem.

Kedvenc (erotikus) történelmi romantikus regényem: Sarah MacLean: A csábítás kilenc szabálya (döbbenet!)
Olvasás: 2014; 2017; 2018.

A sorozat további részei:



Szandi bejegyzései:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése