2019. február 2., szombat

22 dolog, amit 22 év alatt megtanultam

Ma van a huszonkettedik születésnapom, és ha már így „öregszem”, összeszedtem 22 db dolgot, amit eddigi életem során megtanultam.
„Menj már, még gyerek vagy! Mit tudsz te az életről? Ennyi idősen maximum azt tanulhattad meg, hogyan kell késsel és villával enni.”
Nos, lehet. De inkább nem. Úgy gondolom, hogy az érett gondolkodás nem kor függő. Azt tudom, hogy nagyon fiatal vagyok. De miután már történt az emberrel nem kevés komoly dolog, másképp tudja szemlélni a világot. És rólam tudjátok, hogy pontosan ez a helyzet. Az elején nem is tudtam, hogy lesz-e ebből bejegyzés, csak elkezdtem írni a listát. Mondom, ha megtelik, akkor kirakom, ha nem, akkor ezt most kihagyom. De összegyűlt, és talán még én is egy kicsit meglepődtem.
Akár egy tizenhat éves is írhatott volna hasonlót, ha már történtek vele olyan dolgok, amelyektől hiteles az, amit ír.
Azt tudom, hogy egyelőre még nem írtam arról, hogyan érzem magam mostanában – ezt nemsokára pótolni fogom -, de a pontokból is látni fogjátok, hogy próbálom már sokkal pozitívabban szemlélni a dolgokat. Az elmúlt hónapokban már tényleg őszintén boldog voltam. Kicsit azért is írtam össze ezt a listát, hogy a korombélieknek, fiatalabbaknak – de akár még az idősebbeknek is – segíthessek valamennyire. Mert az a rengeteg negatív, ami bennünk van, az szépen lassan felemészt. Muszáj megtanulnunk elengedni.
Ezt a listát tényleg saját tapasztalatok alapján írtam össze. Rossz családi körülmények, csalódás kamu barátokban, párkapcsolati krízishelyzetek. Mind egy kicsit padlóra küldtek. De igyekszem ezek alapján élni most már. Nem mondom azt, hogy mindig sikerül. Lehetetlen is mindig minden pontnak megfelelni. De valahol el kell kezdeni. És jó, ha van egy ilyen lista, amire rá tud az ember pillantani, amikor nem úgy alakul az élete, ahogyan szerette volna.
Íme a 22 dolog, amit 22 év alatt megtanultam:


1. Attól, hogy nem foglalkozunk egy adott problémával, még nem szűnik meg létezni, sőt, néha csak rosszabb lesz. Ez éppen olyan, mint amikor a feladatainkat folyamatosan halogatjuk, aztán egyszerre zúdul ránk minden.
2. Nem az számít, hány barátod van, hanem, hogy ők milyen emberek. Neked is elég lenne egy megcsonkított kéz ahhoz, hogy az ujjaidon megszámold, ki az, akire bármikor számíthatsz? Együtt érzek. De ez nem baj, hiszen ők, ha tényleg olyanok, mindig veled lesznek.
3. Az, hogy sokszor nem értenek meg az emberek, nem feltétlenül a te hibád. Nem kell görcsösen akarni, hogy mindenki elfogadjon, hisz mindenki másmilyen.
4. Amint elkezdesz foglalkozni azokkal, akik le akarnak húzni, rögtön az ő szintjükre zuhansz, és ők nyernek. Nem éri meg.
5. Akkor érted meg igazán, mit is jelent számodra valaki (vagy akár valami), amikor elveszíted, vagy nagyon közel állsz az elvesztéséhez.
6. Nem várhatsz el mástól olyat, amit te magad nem tennél meg érte. Nem várhatod, hogy tökéletes legyen, ha te sem vagy hibátlan. Főleg, ha nem is vagy megelégedve még önmagaddal sem.
7. Az igazi tudás nem tanulmányi átlag függő.
8. Ha van egy hobbid, amit épp nem űzöl, még nem szűnik meg a hobbidnak lenni. Csak akkor, ha már egyáltalán nem tesz boldoggá, és soha nem is térsz vissza hozzá. (Pl.: A blog indulása előtt több, mint három évig nem írtam).
9. Vannak olyan emberek, akikkel kár vitatkozni, vagy úgy általában az időt pazarolni rájuk. Az ilyeneket el kell engedni.
10. A látszat soha nem fogja szebbé tenni a valóságot. Facebookon bárki lehet gazdag és gyönyörű. Na meg felhőtlenül boldog.
11. Az iskolában sokkal több a követelmény, sokkal nagyobb a nyomás, mint a munkahelyen.
12. Saját lábon állni borzalmasan nehéz, főleg kezdetben. De – már csak az előző pontra is hivatkozva sem lennék újra tinédzser.
13. Mindenre van elég idő, amire szánni is akarunk. A felesleges telefon nyomkodásra szánt idő fordítottan arányos a hasznosan eltölthető szabadidő mennyiségével.
14. Az introvertáltság nem feltétlenül csak az emberekkel való kommunikációban mutatkozik meg, hanem abban is, milyen a lelkiállapotunk a társaságban eltöltött idő után, akár otthon, egyedül.
15. Nem várhatod, hogy elfogadjanak, ha te magad is előítéletes vagy másokkal.
16. A bizalmat nehéz elnyerni, de nagyon könnyű elveszíteni. Legyen szó családról, munkahelyről, párkapcsolatról vagy barátokról.
17. Mindig két lehetőséged van. Változtatsz azon, ami nem tetszik az életedben, vagy nem csinálsz semmit. De utóbbi esetben nem ér panaszkodni.
18. Ha már az elején negatívan állsz valamihez, akkor tényleg nem fog sikerülni.
19. Amikor évtizedekig szégyellnivaló körülmények között élsz, akkor jogosan alakul ki benned az az érzet, hogy meg vagy bélyegezve. Viszont az csakis rajtad áll, hogy ki tudsz-e lépni ennek az árnyékából.
20. Muszáj meghúzni a határt valahol, és néha nemet mondani. Mert lehetetlen mindenki kérését teljesíteni.
21. Ha nem akarsz csalódást okozni, akkor ne ígérj olyat, amit előre tudsz, hogy nem fogod tudni teljesíteni.
22. Egy párkapcsolatban mind a két félnek egyenlőnek kell lenni.